Ingrediƫnten:
- 4-5 hele forellen, zonder de ingewanden en schoon
- 200gram boter
- 2 tenen knoflook, schoongemaakt
- 4 sjalotten, schoongemaakt
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes dragon
- De steeltjes van peterselie
- 5 gram peperkorrels
- 250 ml witte wijn
- 250 ml sushi azijn
- 2 stuks venkel
- 1 bosje groene asperge
- Dille naar smaak
Bereiding gerookte beurre blanc:
- Rook de boter koud met rookmot of harde kruiden. Laat vervolgens opstijven in de
koeling. - Snij de knoflook en sjalotten in fijne ringetjes
- Doe in een steelpannetje een scheutje neutrale olie en zweet hierin zonder te
kleuren de sjalot, knoflook, peperkorrels en laurier aan - Voeg de peterselie stelen en dragon toe
- Voeg de witte wijn en sushi azijn toe en laat het geheel indampen tot de helft (250
ml) - Zeef de saus basis zodat alleen de vloeistof overblijft
- Voeg 150 ml slagroom toe en laat weer tot de helft inkoken (200 ml)
- Monteer de saus daarna op met de gerookte boter waar je ongeveer 150-200 gram
van nodig zult hebben - Breng vervolgens op smaak met zout
Bereiding forel:
- Bereid een BBQ met deksel voor op direct grillen en verhit deze tot 180 graden
- Controleer of de forellen schoon zijn van binnen
- Kruid ze met zout aan de binnen-en buitenkant
- Snijd de citroen in dunne schijfjes en vul de forel met de citroen en wat verse kruiden
- Wrijf de forel daarna in met wat neutrale olie
- Grill de forel aan beide kanten op de BBQ totdat ze mooi gaar zijn
- Haal de filets van de middengraat af en haal de kleine graatjes eruit voor het
serveren
Bereiding garnituur
- Snijd met een dunschiller dunne linten van de asperge en laat deze rauw
- Snijd de venkel in de lengte door en grill deze zodat ze een roostersmaak hebben
gekregen - Vervolgens met behulp van de snijmachine of een Japanse mandoline flinterdunne
plakken snijden - Leg ze daarna in ijswater samen met de asperges. Hierdoor krullen ze wat op
- Haal de venkel en asperge uit het water wanneer ze opgekruld zijn en leg ze op een
zeef - Maak het aan als een salade door peper, zout, sushiazijn en olijfolie toe te voegen
- Pluk wat dille en meng dit er ook doorheen