Open pastrami sandwich
(5 dagen voorbereiding ongeveer 12 uur bereiding)
Ingrediƫnten
Pastrami:
- 2 kg brisket
 - 1 liter brine (pekel) ik gebruikte de gold brine van De Vliegende Hollander
 - 2 eetlepels (gerookte) paprikapoeder
 - 2 eetlepels vers gemalen peper
 - 2 eetlepels korianderpoeder
 - 2 eetlepels mosterdpoeder
 - 2 eetlepels uienpoeder
 - 2 afbak stokbroodjes
 
Augurk relish:
- 1 pot augurk plakken (500 gram)
 - 2 sjalotten
 - 2,5 theelepels Sunny stuff (rub) van No Rubbish
 - 1 teen knoflook
 - 2 theelepels aardappelzetmeel
 - 1 eetlepel water
 - Olijfolie
 
Zuurkool schuim:
- 200 gram volle melk
 - 100 gram volle melk (apart houden)
 - 2 handjes zuurkool (niet afgespoeld)
 
Benodigdheden:
- Een grote ziplock zak waar de brisket en de pekel in kan
 - 2 chuncks beuken rookhout
 - Ovenschaal
 - Thermometer
 - Garde
 - Gietijzeren pannetjes
 - BBQ handschoen
 
Bereiding:
- Maak de brine volgens de verhoudingen op de verpakking.
 - Laat de brine goed afkoelen in de koelkast.
 - Doe de brisket in de ziplock zak en voeg de afgekoelde brine toe en sluit de zak goed.
 - Leg voor de zekerheid de zak in een ovenschaal (mocht deze gaan lekken heb je niet de hele koelkast vol met brine) en zet deze in de koelkast voor 5 dagen. Draai de brisket iedere dag om.
 - Maak een dag voor dat je de pastrami gaat garen de augurk relish.
 - Snipper de sjalotten en die knoflook.
 - Doe een scheutje olijfolie in een pannetje en voeg de sjalot en knoflook toe. Gaar deze zonder dat je de sjalot en knoflook laat verkleuren.
 - Voeg de Sunny Stuff toe en roer goed door.
 - Snij ondertussen de augurken plakken in blokjes (bewaar het vocht).
 - Giet het vocht van de augurken bij de sjalotten en knoflook.
 - Meng ondertussen de 2 theelepels aardappelzetmeel met de eetlepel water, roer dit goed door.
 - Voeg de augurk blokjes toe aan het vocht in het pannetje en roer goed door.
 - Breng het geheel aan de kook en voeg beetje bij beetje de aardappelzetmeel toe tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
 - Doe de relish in een bakje en zet deze in de koelkast tot gebruik.
 - Haal na 5 dagen de brisket uit de brine en spoel deze goed af onder koud stromend water.
 - Meng alle droge kruiden/specerijen voor de rub.
 - Dep de brisket droog en bestrooi deze aan alle kanten met de pastrami rub.
 - Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 110/115 graden.
 - Voeg de beuken chunks toe en leg de brisket op de BBQ.
 - Gaar de brisket tot een kerntemperatuur van 90 graden (bij mij duurde dit 12 uur).
 - Haal de brisket van de BBQ en pak deze in in aluminiumfolie en leg deze in de koelkast voor minimaal 12 uur.
 - Snij de volgende dag lange plakken van het afbak stokbrood en toast deze op de BBQ tot ze krokant zijn.
 - Zet een pannetje indirect op de BBQ met de 200 gram melk en de zuurkool. Laat dit langzaam verwarmen (let op niet koken).
 - Na 30 minuten zeef je de zuurkool uit de melk en voeg je de overige 100 gram melk toe.
 - Snij de pastrami in dunnen plakken en beleg het brood met de plakken.
 - Leg er wat augurk relish op.
 - Zet nu het pannetje met melk terug op de BBQ en verwarm deze langzaam en klop de melk schuimig met een garde.
 - Schep aan tafel of net voor het serveren de zuurkool schuim op de pastrami.
 
De augurk relish is ook lekker op een gegrilde hamburger