Picanha van kalf | paddenstoelen | aardpeer | lavas

Ingrediënten picanha van kalf:

  • 2 kalfspicanha’s
  • Zout en peper (of eventueel een BBQ rub naar keuze)
  • Neutrale olie

Bereiding picanha van kalf:

  • Bereid een BBQ met deksel voor op direct grillen en verhit deze tot 200 graden. Ook
    kan hiervoor de Afrikaanse Braai gebruikt worden
  • Verwijder vlies van de picanha en snijd met de draad van het vlees mee in lange
    plakken (ongeveer 2 vingers dik)
  • Wrijf wat neutrale olie op het vlees en kruid met peper en zout
  • Grill boven direct vuur tot een kern is bereikt van 52 graden en het vet goudbruin is
    geroosterd
  • Laat minimaal 5 minuten rusten

Ingrediënten aardappelcrème:

  • 1 kg kruimige aardappel, geschild en gewogen na het schillen
  • 250 gram boter
  • 250 gram melk
  • 1 teentje knoflook
  • Zout naar smaak

Bereiding aardappelcrème:

  • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke, kleine stukken
  • Doe ze in een pan met koud water en voeg de knoflook en wat zout toe
  • Breng aan de kook en kook de aardappels tot ze goed gaar zijn
  • Breng in een ander pannetje de melk en boter kort aan de kort (let erop dat het niet
    overkookt)
  • Giet de aardappels af, verwijder de knoflook en druk ze door een zeef of stamp ze fijn
    met een pureestamper
  • Giet het warme mengsel van boter en melk erbij en breng de aardappelcrème op
    smaak met zout

Ingrediënten kruidenolie

  • 30 gram kruiden
  • 100 gram neutrale olie

Bereiding kruidenolie:

  • Verwarm de olie tot 50 graden
  • Blender de kruiden met de lauwe olie en zorg dat de kruiden goed gemengd zijn
  • Zeef vervolgens de olie met behulp van een hele fijne zeef of een koffiefilter en laat
    dit uitlekken

Ingrediënten paddenstoelen crème saus:

  • 250 gram champignons, schoongemaakt
  • 2 sjalotten, schoongemaakt
  • 1 teen knoflook
  • 50 ml witte wijn
  • 500 ml bouillon
  • 500 ml slagroom
  • 1 takje lavas
  • 1 blaadje laurier

Bereiding paddenstoelen crème saus:

  • Snijd de paddenstoelen, sjalotten en knoflook fijn
  • Voeg een klont boter toe aan een pan en fruit hierin de paddenstoelen, sjalotten en
    knoflook tot ze gebakken en aromatisch zijn
  • Voeg de lavas en laurier toe
  • Blus het geheel af met de witte wijn en laat dit verdampen
  • Voeg de bouillon en slagroom toe
  • Breng het geheel aan de kook en laat dit reduceren tot ongeveer een derde (300-350
    ml)
  • Verwijder de lavas en laurier en pureer de saus zo glad mogelijk
  • Zeef de saus eventueel om hem extra glad te krijgen
  • Breng op smaak met peper en zout

Ingrediënten garnituur:

  • 5 stuks enoki paddenstoel
  • 5-10 aardperen (afhankelijk van de grootte)
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Bereiding garnituur:

  • Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot 180 graden
  • Was de aardperen en zorg dat er geen onzuiverheden meer aan zitten
  • Wrijf ze in met olijfolie, peper en zout en pof ze op de BBQ gedurende 30-45 minuten
    tot ze krokant van buiten zijn en zacht van binnen
  • Snijd ze in partjes en kruid ze van binnen nog met peper en zout
  • Snijd de enoki in de lengte door
  • Snijd een ruitjespatroon in de paddenstoel
  • Kruid ze met peper en zout en grill ze boven direct vuur tot ze goudbruin en mooi
    gaar zijn
  • Dit kan ook gebeuren op de Afrikaanse braai.
  • Besprenkel met een paar druppel sojasaus na het grillen voor extra smaak
Korting, acties en workshop informatie

De Crole Nieuwsbrief