Ingrediënten:
- 1 ham van het speenvarken
- 1 à 2 eieren
- Paneermeel
- 30 plakken gedroogde ham of ontbijtspek
- BBQ rub naar smaak
- 1 bosje radijsjes
- 5 Granny Smith appels
- Sushi azijn of zoetzuur (100 ml water, 100 ml azijn en 100 gram suiker)
- 3 eieren
- 300 gram mayonaise
- 25 gram augurk
- 15 gram kappertjes
- 20 gram sjalot
- 10 gram dragon
- 10 gram peterselie
- 10 gram dille
- 10 gram bieslook
Bereiding moinkballs:
- Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot 150 graden
- Verwijder vliezen en pezen van de ham van het speenvarken en snijd deze in kleine
stukken die door de gehaktmolen kunnen - Draai het speenvarken tweemaal door de gehaktmolen voor een fijne structuur
- Breng het speenvarken gehakt op smaak met een BBQ rub naar keuze, ei en
paneermeel. - Draai van het gehakt ballen ter grootte van een bitterbal en reken op 3 tot 4 ballen
per persoon - Omwikkel de ballen met de ham of spek en prik er een cocktailprikker in
- Leg de ballen op de BBQ en gaar ze tot ze een kern hebben bereikt van 60 graden
- Smeer ze in met BBQ-saus, leg ze terug en gaar ze verder tot een kerntemperatuur
van 70 graden. Haal ze hierna van de BBQ en verwijder de prikker
Bereiding garnituur - Maak het zoetzuur door de azijn aan de kook te brengen met de suiker
- Voel je vrij om hier kruiden en specerijen toe te voegen
- Wanneer de azijn en suiker hebben gekookt, voeg dan het koude water toe. Hierdoor
koelt het sneller af en heb je minder wachttijd. - In plaats van het zoetzuur kan ook gebruikt worden gemaakt van sushi azijn
- Was de radijsjes en snijd ze in kleine partjes
- Voeg hier het zoetzuur aan toe en laat ‘zo lang mogelijk’ marineren
- Snijd op het laatste moment dunne reepjes van de groene appel (anders gaan ze
verkleuren)
Bereiding remoulade
- Kook de eieren in ruim water en zorg dat ze hard gekookt zijn (8-10 minuten)
- Pel ze en snijd ze fijn. Dit kan ook met een draadspaan.
- Snipper de augurk en de sjalot
- Hak de kappertjes zodat er geen hele kappertjes over zijn gebleven
- Hak de verse kruiden fijn
- Doe de mayonaise in een bakje en voeg de kruiden, augurk en sjalot toe en breng op
smaak met peper en zout