Ingrediënten Lamsschouder:
- 1 Lamsschouder.
- 2 Sjarlotten.
- 4 Tomaten.
- 1 Citroen.
- 2 Oranje wortels.
- 1 Bol verse knoflook.
- 1 Takje tijm.
- 1 Takje rozemarijn.
- 2 Laurierblaadjes.
- 3 Sterrenanijs.
- 1⁄2 tl gemalen venkelzaad.
- 1⁄2 tl gemalen komijnzaad.
- 200ml Rode wijn.
- 1L runderbouillon.
Ingrediënten sla:
- 2 kropjes little gem.
- 1 el Olijfolie.
- 2 el Roomboter.
- 4 el Panko.
- 2 el Rode paprikasalsa.
- 100 gram geraspte parmezaanse kaas.
- Maak de Big Green Egg klaar voor een directe bereiding op 190°C.
Aan de slag:
Bestrooi de lamsschouder met peper en zout. Rooster het vlees rondom mooi bruin.
Pel intussen de sjalotten en snijd deze, de toemaakten en de citroen met schil in grove stukken.
Schil de wortels en snijd deze in grove stukken. Halveer de bol verse knoflook in de breedte.
Leg de lamsschouder in (bij voorkeur de geëmailleerde) Dutch Oven. Voeg de gesneden groenten,
de kruiden en de specerijen toe. Verwarm ca. 10 minuten en blus af met de rode wijn en de
runderbouillon.
Haal de pak en het rooster uit de Big Green Egg, plaats de convEGGtor en druippan en
daarboven op het rvs-rooster. Zet de pan weer op het rooster en breng de temperatuur van de Big
Green Egg naar 140°C. Laat het vlees ca. 2 uur braveren; bedruip de lamsschouder regelmatig
met het vocht uit de pan.
Haal de pan uit de Big Green Egg en verwijder het rvs-rooster en de convEGGtor. Leg bij voorkeur
een gietijzeren rooster in de EGG en breng de temperatuur naar 190°C.
Halveer voor de sla de kropjes little gem en bestrijk de snijvlakken met de olijfolie. Gril de
gehalveerde kropjes 2-3 minuten op het snijvlak. Verwarm tegelijkertijd de boter in het gietijzeren
steelpannetje totdat deze bruin is. Meng de manko erdoor en laat deze kleuren.
Bestrijk de snijvlakken van de kropjes sla met de paprikasalsa. Schep op elk gehalveerd kropje 1
eetlepel van de manko crumble en bestrooi met de geraspte parmezaanse kaas.
Schenk het braiseervocht van de lamsschouder door een zeef en serveer bij de lamsschouder en
de gegrilde sla.